A történelmi környezetben működő franchise-étterem a régióra jellemző ételeket is kínál. (Bor és Piac)
Történelmi hangulat övezi a több mint 200 éves Festetics pincét is rejtő épületben megnyílt Bock Bisztró Balatont.
A budai, pesti és koppenhágai étterem után ez az első franchise rendszerben üzemeltett itthoni vendéglátóhely.
Az étlapon szereplő étkek egy része megtalálható Budán vagy Pesten is, a többiek a régió jellegzetességei, mint például a Lady csirke vörösboros körtével és kéksajt-mártással.
Vonyarcvashegyen a hely ősisége mellett Varjú Viktor chef személye a garancia arra, hogy a Bíró Lajos chef és Bock József villányi borász által jegyzett Bock Bisztró minőségi elvárásai maradéktalanul teljesüljenek.
Kép:Bock Bisztró Balaton
A megnyitón felszolgált borsor tabukat döntögetett, hiszen nem szoktunk hozzá a vörösborok sorába ékelődő Rajnai Rizlinghez. A fogadópohárban Bock Fanny - az unokáról elnevezett gyöngyözőbor - köszöntötte a vendégeket. A házasítás Portugieser, Kékfrankos, Cabernet sauvignon és Cabernet franc szőlőkből készült. Az előételként tálalt "Szajmóka Szt. Jakab kagylóval" sós ízei engedték kibontakozni a gyönyörű bíborba öltözött 2012-es Bock Kadarkát.
"Kocsonyázott bélszíntatár - érdekesen" volt a következő előétel, amihez már szigorú (14,5%) alkohollal bíró 2008-as Cabernet franc-t kínáltak. A fahéjas, fás, intenzív bor tanninjai erőteljesen kísérték az étel fűszereit.
Ezután jött a meglepetés, a "Tormakrém leves céklagombóccal" mellé kínált Bock Rajnai Rizling. Pikáns választás és szokatlan is, hiszen a 2011-es évjáratú bor a Makár dűlőben termett gyümölcsből készült.
Ez a szőlőfajta a mi éghajlatunkon gyorsabban érik, mint a Rajna-völgyben termesztett társai. A gyümölcs biológiai érettségének teljében került a hordókba. A fajta zsenialitását jellemzi, hogy bár a terroir rányomja a bélyegét, a fajtajegyek kiérződnek a borból. Az egyensúly még élvezhető alkoholszint (12,5%) mellett tökéletes.
Főételnek "Vajas borjúszegy velős csonttal" szerepelt az étlapon. Az önmagában is élvezetes ízkavalkádot tökéletesen kiteljesítette a 2008-as Bock Cuvée. A pincészet zászlóshajójaként is aposztrofált hordóválogatás csak jó években kerül a palackokba, így nem lehet mellélőni vele.
A szolidan ízesített "Kapros túróslepény" jól harmonizált a kései szüretelésű Hárslevelűvel. Varjú Vili - ahogy a szakma a chef-et hívja - a vendégek között járva elárulta, hogy édesanyja készítette a kapros túróst úgy, ahogyan mi is megkóstolhatjuk
(fcentrum)
2014.05.01.